Vier tips om je internetveiligheid te verhogen
Negen op de tien Nederlanders geeft aan in 2019 dagelijks online te zijn via een computer of smartphone. Daarmee zijn wij digitaal actiever dan ooit. De meest voorkomende activiteiten online zijn e-mailen (89 procent), sociale mediagebruik (87 procent), online bankieren (84 procent) en browsen naar informatie over goederen of diensten (84 procent). En dat is niet geheel zonder risico’s want een klein moment van onoplettendheid en je internetveiligheid komt in het geding door phishing, whaling, malware, ransomware of andere online gevaren.
Het is dan ook niet voor niets dat onderzoek van het CBS uitwijst dat bijna 60 procent (58%) van de Nederlandse bevolking van 12 jaar of ouder zich in 2019 zorgen maakte over internetveiligheid en daarom soms afzag van online activiteiten zoals het gebruiken van openbare wifi-netwerken of het plaatsen van persoonlijke informatie.
Borg je online veiligheid; vier tips
Niemand wil zich onveilig voelen en daarom hieronder vier tips die je nodig hebt om op een veilige manier gebruik te maken van het internet.
1. Voorkom klakkeloos klikken
Het klinkt simpel, maar kan o'zo moeilijk zijn: klik nooit op een mail, link of bijlage die je niet vertrouwt. Je weet nooit wat je daar allemaal mee binnenhaalt.
2. Update regelmatig je software
Met de laatste sofware-update op je mobiel, computer of van het programma dat je gebruikt, ben je verzekerd van de laatste veiligheidsupdates en geef je hackers minder kans.
3. Openbaar wifi? Pas je internetgebruik aan
Het kan in principe geen kwaad om gebruik te maken van een openbaar wif-netwerk, zolang je je ervan bewust bent dat er mogelijk iemand meekijkt. Pas daarom op en voer bijvoorbeeld nooit wachtwoorden, tan-codes of andere gevoelige informatie in wanneer je op een openbaar netwerk zit. Moet je wel inloggen of een betaling uitvoeren? Gebruik dan de app, je 4G-internet of een (betaalde) VPN-verbinding.
4. Gebruik niet hetzelfde wachtwoord, maar een wachtwoordmanager
Wachtwoorden zijn moeilijk te onthouden en daarom gebruiken wij veelal hetzelfde wachtwoord voor verschillende omgevingen. Slecht idee, want zo geef je hackers de kans een gekraakt wachtwoord meerdere keren te gebruiken. Met een wachtwoordmanager heb je een soort van digitale kluis in handen waarin je wachtwoorden veilig worden bewaard, zonder dat je ze hoeft te onthouden. Veilig én handig dus.
Niemand wil zich onveilig voelen, ook niet online. Heb je vragen over jouw online veiligheid? Kom langs in de winkel bij jou in de buurt en we gaan er eens goed voor zitten.