Telefoon gestolen tijdens je vakantie; 5 tips
Je gaat op vakantie. Leuk! Het laatste waar je dan op zit te wachten is iets vervelends zoals de diefstal van je telefoon. Deze staat naast foto's en video's immers vol persoonlijke informatie die niet in verkeerde handen moet vallen. Volg onze vijf tips en je gaat niet alleen voorbereid op reis, maar je weet ook wat te doen in het geval dat je mobiel opeens niet meer naast je op je loungestoel ligt.
#1: Ga voorbereid op reis
Niemand wil dat zijn of haar telefoon gestolen wordt, maar toch is het handig als je hierop voorbereid bent. Neem dus het zekere voor het onzekere en doorloop voordat je in het vliegtuig bent gestapt de volgende stappen:
- Maak een verse back-up van je video’s, foto’s en andere bestanden;
- Controleer de tracking-instellingen van je mobiel, zet gps bijvoorbeeld aan;
- Draai vliegtickets of belangrijke reserveringen even uit;
- Noteer de volgende gegevens van je telefoon:
- Merk en type;
- PUK-code van de simkaart;
- Het IMEI-nummer;
- Het telefoonnummer van de klantenservice om de simkaart te blokkeren;
#2: Traceer je smartphone
En ja hoor… je telefoon is weg. Super vervelend, maar gelukkig was je voorbereid. Allereerst is het belangrijk je telefoon te traceren op locatie. Let op: hiervoor moet de gps op je Android, of ‘Locatievoorzieningen’ op je iPhone wel zijn ingeschakeld, maar gelukkig heb je dat bij stap 1 gedaan…
- Android traceren
Zoek een manier om online te gaan en ga naar Android-Apparaatbeheer. Log nu in met je Google-account en selecteer het toestel dat je wilt traceren. Maak vervolgens een screenshot van de laatst bekende locatie. Dit komt later bij je aangifte mogelijk nog van pas.
- iPhone traceren
Heb je een iPhone dan gebruik je ‘Zoek mijn iPhone‘, standaard geïnstalleerd op iedere iPhone. Log in met je Apple ID en selecteer je telefoon.
Voor zowel Android als iPhone geldt nu dat je drie opties hebt:- ‘Bellen’ gebruik je wanneer je stiekem nog hoop hebt dat je telefoon ergens in je hotelkamer ligt. Volg het geluid en je vindt ‘m.
- ‘Vergrendelen’ gebruik je om je telefoon te beveiligen met een code zodat de nieuwe (onrechtmatige) eigenaar er niet gemakkelijk meer in kan.
- ‘Wissen’ betekent dat je telefoon zichzelf reset naar fabrieksinstellingen waardoor al je persoonlijke gegevens worden gewist. Let op: je telefoon is hierna definitief geleegd en ook niet meer te traceren, dus ga niet té snel over op deze optie.
#3: Blokkeer je simkaart
Neem contact op met je provider en laat je simkaart blokkeren om eventuele kosten te voorkomen. Vind je je telefoon terug, dan wordt je simkaart net zo makkelijk weer gedeblokkeerd.
#4: Doe ter plekke aangifte van diefstal
Ga altijd langs bij de lokale politie om aangifte te doen van de telefoondiefstal. Allereerst omdat de politie dan weet dat jij de rechtmatige eigenaar bent voor het geval je Android of iPhone toch wordt teruggevonden. Maar ook omdat het aangiftebewijs veelal vereist is om bij je reisverzekeraar in aanmerking te komen voor een vergoeding. Om aangifte te doen heb je het IMEI-nummer van je smartphone nodig. Gelukkig had je dat voor vertrek opgeschreven.
#5: Contact je verzekeraar
Bij thuiskomst is het zaak je verzekeraar te contacten over de vervolgstappen. Afhankelijk van je reis- of telefoonverzekering wordt de schade gedeeltelijk of volledig gedekt. Je verzekeraar zal altijd vragen naar het aangiftebewijs, dus zorg dat je dit niet kwijtraakt, maar ook screenshots van de tracking app of ander bewijs kan belangrijk zijn voor de hoogte van de uitkering.
Heb je vragen over deze tips of iets anders? Kom langs bij jouw winkel in de buurt.