Nederland heeft eindelijk sneller 5G: wat betekent dit voor jou?

Na jaren van vertraging is het zover: Nederland heeft eindelijk toegang tot 3,5GHz-5G, ook wel bekend als 'echt' 5G. Deze belangrijke mijlpaal in de telecomwereld brengt sneller mobiel internet en nieuwe mogelijkheden met zich mee. Maar wat houdt dit precies in voor de gemiddelde gebruiker?

Wat is 3,5GHz-5G?

3,5GHz-5G maakt gebruik van een specifieke frequentieband die hogere snelheden en meer capaciteit biedt dan eerdere 5G-implementaties. Dit resulteert in een aanzienlijke verbetering van jouw mobiele internetervaring.

5G is een supersnelle vorm van internet. In theorie kun je er een downloadsnelheid van 4,2 gigabit per seconde (Gbps) mee halen. In de praktijk zal het eerder uitkomen op 1 Gbps. Ter vergelijking: 4G haalt gemiddeld een downloadsnelheid van 20 megabit per seconde (Mbps).

Voordelen voor jou als gebruiker

  • Hogere downloadsnelheden: Tot wel 1 Gbps in ideale omstandigheden
  • Verbeterde uploadsnelheden: Gemiddeld 100 Mbps
  • Lagere latentie: Minder vertraging bij het gebruik van apps en diensten
  • Meer capaciteit: Betere prestaties in drukke gebieden

Wat heb jij nodig?

Om te profiteren van snel 5G-internet heb je het volgende nodig:

  1. Een 5G-compatibele smartphone die de 3,5GHz-band ondersteunt
  2. Een abonnement bij een provider die 3,5GHz-5G aanbiedt. Op dit moment zijn dat Odido en KPN. Vodafone zal waarschijnlijk later volgen.
  3. Dekking in jouw gebied (controleer de dekkingskaarten van jouw provider)

Waarom is Nederland later met 3,5 GHz 5G?

In Nederland is de uitrol van 3,5 GHz-5G enigszins vertraagd vanwege de veiling van frequenties. De frequentie werd namelijk gebruikt door defensie en satelietcommunicatie. Bij de veiling van frequenties in Nederland moesten de frequenties worden herverdeeld om ruimte te maken voor commerciële 5G-netwerken. Defensie heeft een deel van deze frequenties afgestaan, zodat telecombedrijven ze kunnen gebruiken voor 5G-diensten. Dit proces van herverdeling en coördinatie tussen defensie en commerciële partijen heeft geleid tot de vertraging in de uitrol van 3,5 GHz-5G in Nederland.

In juli 2024 hebben telecombedrijven zoals KPN, Odido en VodafoneZiggo frequentieruimte verworven bij de Nederlandse veiling van landelijke 5G-netwerken. De 3,5 GHz-frequentieband is geschikt voor hoge datasnelheden en goede dekking, en het gebruik ervan is verplicht gesteld door de EU om 5G-technologie verder te ontwikkelen. Hoewel Nederland later was met de uitrol, zal 5G nu bijdragen aan snellere en betrouwbaardere gegevensverzending voor diverse toepassingen, zoals zorg en digitalisering van processen in de maakindustrie of logistiek.

Toekomstperspectief

De introductie van 3,5GHz-5G opent de deur naar innovatieve toepassingen zoals verbeterde augmented reality, cloud gaming en Internet of Things (IoT) oplossingen. Naarmate het netwerk zich verder ontwikkelt, kunnen we nog meer vooruitgang verwachten in de komende jaren.Hoewel Nederland later is dan veel andere Europese landen met de implementatie van 3,5GHz-5G, betekent deze stap een belangrijke vooruitgang in onze digitale infrastructuur. Het biedt jou als consument nieuwe mogelijkheden en legt de basis voor verdere technologische innovaties.

Het loont om verschillende abonnementen te vergelijken om te onderzoeken of je nog steeds bij de juiste partij zit. Benieuwd welk abonnement het best bij je past? Kom dan langs in één van onze telefoonwinkels of maak een afspraak. We geven je graag advies.