Mobiele besturingssystemen vergeleken: iOS vs. Android

Apple of Google? iOS of Android? Het is een vraag die vaak wordt gesteld. En terecht natuurlijk, want veel smartphonegebruikers hebben immers een voorkeur die soms in beton lijkt gegoten. De hoogste tijd dus om deze besturingssystemen eens naast elkaar te leggen en te vergelijken op: personalisatie-mogelijkheden, apps, gebruiksvriendelijkheid en smartphones.

Personalisatie-mogelijkheden; widgets maken het verschil

Wanneer we de mate van personalisatie-mogelijkheden bekijken, is Android duidelijk het meer flexibele besturingssysteem. Dat merk je al bij het inrichten van je startscherm, want met de widgets van Android richt je jouw startscherm in zoals jij dat wil. Zo kun je met één druk op de knop bijvoorbeeld het laatste nieuws bekijken, een telefoontje plegen of een WhatsApp-berichtje sturen, zonder eerst de app te hoeven openen. Handig. Ja, ook bij iOS is sinds iOS8 het gebruik van widgets mogelijk, maar het aanbod blijft nog erg achter op Android. Mede hierdoor zijn de personalisatie-mogelijkheden minder uitgebreid.

Apps; kwantiteit vs. kwaliteit

Android is een Open Source besturingssysteem. Dit betekent dat iedere ontwikkelaar in de Google Playstore zijn apps mag aanbieden en het aanbod qua apps dus zeer groot is. In het geval van Apple dient iedere app eerst door Apple te worden goedgekeurd voordat deze in de App Store beschikbaar wordt. Het aanbod is hierdoor minder, maar de populaire apps zijn natuurlijk wel gewoon beschikbaar. Bovendien is de kwaliteit van de app door deze controle altijd gewaarborgd, iets dat bij Android nog wel eens tegen kan vallen.

Gebruiksvriendelijkheid; één voor alles of alles voor één

Waar iOS het overduidelijk wint van Android is op basis van gebruiksvriendelijkheid. En dat is, als je erover nadenkt, eigenlijk ook niet zo gek. iOS is immers gemaakt voor de iPhone en andersom. Dit is een mate van afstemming die je merkt. Want waar in het geval van Android iedere fabrikant z’n eigen hardware gebruikt, functioneren de iPhones en hun iOS-systeem in pure harmonie. Daardoor starten apps op een iPhone sneller en is ook het schakelen tussen apps soepeler dan bij de gemiddelde Android-telefoon. Het gebruik voelt gewoonweg natuurlijker dan bij Android en iOS is daardoor een besturingssysteem dat je je snel eigen maakt.

Smartphones; overvloed of schaarste

Met een marktaandeel van ruim 85.9 is Android wereldwijd verreweg het meest gebruikte besturingssysteem. Fabrikanten zoals Samsung, Sony, HTC of LG brengen gezamenlijk ieder jaar weer vele nieuwe Android-toestellen uit waardoor altijd een zeer breed aanbod in Android-telefoons beschikbaar is. Van budget tot high-end, er is altijd genoeg te kiezen. Heel anders dus dan bij de iPhone, waarvan jaarlijks ‘slechts’ twee of drie nieuwe toestellen worden geïntroduceerd in vooral het high-end segment. Qua prijs ben je hierdoor over het algemeen dus wat goedkoper uit met een Android dan met een iPhone, terwijl de beste Android- en iOS-telefoons elkaar qua prestaties maar weinig ontlopen.

Sja, keuzes keuzes… Android of iPhone. Ja, er zijn verschillen, maar het blijft, los van de prijs, in veel gevallen ook ‘gewoon’ een gevoelskwestie. Dus probeer ze eens uit en ervaar zelf het verschil. We nemen in jouw winkel in de buurt graag de tijd om je met beide systemen kennis te laten maken, zodat jij uiteindelijk de telefoon en het besturingssysteem kiest dat écht bij je past.