Is jouw smartphone waterbestendig?
Waterbestendig, dompeldicht of waterdicht; vrijwel iedere smartphone die vandaag de dag wordt uitgebracht is tot op zekere hoogte beschermd tegen vocht- en waterschade. Maar wat betekent dat precies en welke gradaties bestaan hierin? In deze blog bekijken we de verschillende classificaties en wat deze inhouden.
Beschermingsgraad weergeven met IP-codering
Omdat jij als consument wil weten in hoeverre een telefoon is beschermd tegen schadelijke elementen uit de omgeving, wordt ieder toestel tegenwoordig voorzien van een IP-codering: de zogenaamde Ingress Protection. Deze IP-codering bestaat uit twee cijfers:
- Het eerste cijfer ligt tussen de 0 en de 6 en staat voor de mate van stofbestendigheid.
- Het tweede cijfer ligt tussen de 0 en 9 en duidt op de mate van bescherming tegen vocht. 9 staat daarbij voor vochtdicht, ook in het geval van besproeiing onder hoge druk zoals bij gebruik van een brandslang. Er is echter nog geen telefoon uitgebracht die deze gradatie heeft gehaald.
Naast deze twee getallen wordt al enige tijd gesproken over de introductie van een derde cijfer waarmee de mate van val- en stootbestendigheid kan worden weergegeven.
Meest gebruikt: IP67 en IP68
De meeste toestellen hebben tegenwoordig de waardes IP67 of IP68: geheel stofdicht en in hoge mate waterbestendig. De IP67-rating, geldend voor bijvoorbeeld de iPhone X, wordt ook wel ‘dompeldicht’ genoemd en betekent dat het toestel tot een half uur op maximaal een meter diep onder water kan blijven zonder schade op te lopen. Het IP68-certificaat staat voor ‘maximaal 30 minuten waterdicht op een diepte van meer dan een meter’. De exacte diepte hiervan verschilt en wordt afgegeven door de fabrikant. Zo geldt voor de Samsung S9 een diepte van maximaal anderhalve meter, maar zou de iPhone Xs aldus Apple tot wel twee meter onder water schadevrij blijven.
Een IP-codering is niet geheel waterdicht
Ja, het is fijn om te weten dat je een telefoon hebt gekocht die een regenbui of zelfs een duikeling in de wc wel zal overleven, maar toch zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden:
- Tests zijn gecontroleerd, de praktijk niet
Deze ratings zijn gebaseerd op tests die worden uitgevoerd in een gecontroleerde omgeving en dus onder ideale omstandigheden die in de praktijk natuurlijk niet vaak geëvenaard zullen worden. Zo wordt enkel getest met helder water, niet met zeewater, chloor of (ja ja) bier. Een IP-codering zegt daarmee niets over de ‘bierdichtheid’ van je toestel. Verder worden tests uitgevoerd op kamertemperatuur en zeggen dus niets over het gebruik in de sauna of in het dompelbad erna.
- IP-codering vallen niet onder de garantie
Alhoewel de mate van waterdichtheid van een nieuw toestel door de meeste fabrikanten minimaal wel wordt aangestipt, geeft geen van hen daar een garantie op af. Bekijk daarom, voordat je direct het zwembad in duikt, eerst welke randvoorwaarden een fabrikant heeft vastgesteld en wat door de garantie wordt gedekt. Dit kan per producent verschillen.
- Slijtage van invloed op waterbestendigheid
De waterdichtheid kan na verloop van tijd afnemen als gevolg van slijtage. Rubbers worden nu eenmaal broos en door veelvuldig gebruik of een reparatie kunnen kleine kiertjes ontstaan. Hou daar rekening mee.
Er bestaat geen telefoon die een weekend diepzeeduiken zal overleven, maar de mate van waterbestendigheid is per fabrikant wel verschillend. Heb je een specifieke vraag over waterbestendigheid, laat ons ervaren winkelpersoneel je adviseren in de winkel bij jou in de buurt.